Välimuistin tyhjentäminen ohjelmallisesti tai oikeaoppisella laitteen sulkemisella

Välimuistin tyhjentäminen on toimenpide joka suositellaan tehtäväksi tasaisin väliajoin Google- ja Android-televisioille. Nämä televisiot ovat käytännössä pohjimmiltaan tietokoneita ja niiden toiminta komponentti- ja järjestelmätasolla on hyvin samankaltaista. Välimuisti on laitteen suorittimen välittömässä läheisyydessä ja sen tehtävä on nopeuttaa laitetta sekä vähentää viivettä prosessorin komentojen suorittamisessa.

 

Välimuistissa säilötään dataa joka on tarkoitus käyttää pian. Toisinaan kuitenkin laitetta pitkään käytettäessä ja varsinkin jos laitetta ei sammuteta kokonaan, vaan pidetään jatkuvasti valmiustilassa pääsee välimuisti täyttymään. Välimuistin täyttyminen aiheuttaa monenkaltaisia ei-toivottuja oireita television käyttäytymisessä. Televisio saattaa alkaa hidastella, sovellukset eivät avaudu kuten pitäisi ja lepotilasta herääminen/lepotilaan asettaminen saattaa kestää huomattavasti kauemmin kuin normaalisti.

Tästä ei kuitenkaan pidä huolestua ja usein tämänkaltainen oireilu ei vaadi laitteen tehdasasetuksien palautusta tai huoltoa. Pelkkä välimuistin tyhjentäminen riittää yleensä palauttamaan television toiminnan normaaliksi. Alla on kaksi tapaa, joilla GoogleTV-laitteen välimuistin saa tyhjennettyä.

Välimuistin tyhjentäminen oikeaoppisella sammutuksella

Ensimmäinen tapa välimuistin tyhjentämiseen on sammuttaa televisio ns. oikeaoppisesti, painamalla pitkään kaukosäätimen virtapainiketta nostaa järjestelmä ilmoitusikkunan, josssa kysytään tahdotko sammuttaa laitteen. Siirtämällä kohdistimen kaukosäätimen nuolinäppäimillä “OK”-laatikon päälle ja painalla kaukosäätimen “OK”-painiketta televisio sammuu oikeasti ja sammuessaan myös tyhjentä television välimuistin.
-Mikäli televisio sammutetaan jatkuvasti vain painamalla nopeasti kaukosäätimen virtanäppäintä ei televisio nollaa välimuistiaan koskaan, vaan jatkaa datan keräämistä välimuistiin joka kuten mainittua saattaa aiheuttaa ongelmia laitteen käytössä ennemmin tai myöhemmin. Meidän suosituksemme on, että vähintään joka kolmas laitteen sammutus olisi tämän kaltainen ns. “Syväsammutus”

Välimuistin tyhjentäminen ohjelmallisesti

Välimuistin ohjelmalliseen tyhjentämiseen on uusimmissa Android 11 ja Google TV-laitteissamme esiasennettu sovellus. Tämän sovelluksen löydät navigoimalla kaukosäätimen nuolinäppämillä Google TV:n päävalikossa “Sovellukset” välilehteen ja painamalla kaukosäätimen OK-painiketta tai painalla alaspäin-nuolinäppäintä.

Omat sovellukset-valikosta löydät kaikki asentamasi sovellukset. Oletuksena esiasennettu System Speed Up-sovellus löytyy listan viimeisenä, mutta tämä saattaa hieman vaihdella riippuen laittteeseen asennetuista sovelluksista, mahdollisista suosikeiksi merkityistä sovelluksista ja mahdollisista järjestyksen muutoksista käyttäjän toimesta. Sovelluksen kuitenkin tunnistaa sinisestä hammasrattaan kuvakkeesta. Navigoi kaukosäätimen nuolinäppäimillä kyseisen sovelluksen päälle ja paina kaukosäätimen OK-painiketta.

System Speed Up-sovellus hoitaa itsenäisesti välimuistin tyhjentämisen “OK”-painikkeen painamisen jälkeen ja sen jälkeen ilmoittaa muistivahvistuksesta. Tämän jälkeen välimuistin tyhjentäminen ohjelmallisesti on valmis. 

Mikäli ongelmat jatkuvat vielä ohjelmallisen välimuistin tyhjentämisen jälkeen, suosittelemme testaamaan vielä syväsammutusta. Mikäli kuitenkin ongelmat jatkuvat useamman välimuistin tyhjentämisen ja syväsammutuksen jälkeen, suosittelemme tehdasasetuksien palauttamista laitteeseen.

Tehdasasetuksen ohjeen löydät Google TV-ohjeiden ensimmäiseltä sivulta tai klikkaamalla TÄTÄ
Takaisin Google TV-ohjeiden etusivulle pääset klikkaamalla TÄTÄ